Tájékoztatás babakötvényrőlTisztelt Lakosság!

Jelen tájékoztatómmal szeretném felhívni valamennyi érintett röszkei lakos figyelmét a fiatalok életkezdési támogatása, hétköznapi nevén babakötvény lehetőségeire.

 


Ki jogosult az életkezdési támogatásra?

Az életkezdési támogatásra minden 2005. december 31. után született, magyar állampolgárságú és magyarországi lakóhellyel rendelkező gyermek jogosult.

 

Milyen mértékű az életkezdési támogatás?

A gyermek 42.500 forint összegű egyszeri életkezdési támogatásban részesül, ez automatikusan a gyermek nevére megnyitásra kerülő letéti számlán kerül elhelyezésre a Magyar Államkincstárnál. Amennyiben a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, illetve nevelésben részesül akkor a születését követő 7. és 14. évben úgynevezett második és harmadik utalási összeg is megilleti. A második és a harmadik utalási összeget az éves költségvetési törvény határozza meg. A 2006-ban született gyermekek esetében ez az összeg 40.000-40.000 forint, az ezt követően született gyermekek esetében 44.600-44.600 forint.

 

Kell-e igényelni az életkezdési támogatást?

A Magyar Államkincstár a szülés hónapját követő 10 munkanapon belül hivatalból értesül a gyermek születéséről, majd ezt követően 8 munkanapon belül a gyermek nevére – automatikusan – kincstári letéti számlát nyit. A Kincstár ezen a számlán tartja nyilván a gyermeknek járó állami támogatásokat és azok kamatait, valamint levélben értesíti a szülőket a kincstári letéti számla megnyitásának tényéről. Az életkezdési támogatás letéti számlán való kezelése, nyilvántartása automatikus, azt igényelni külön nem kell.

 

Mi az a Start-értékpapírszámla?

A szülő vagy hozzátartozó döntése alapján a kincstári letéti számlán lévő összeg lehívható az úgynevezett Start-értékpapírszámlára, amely tetszés szerinti összeggel, rendszeres vagy eseti befizetésekkel kiegészíthető. A már rendelkezésre álló összeg a Start-értékpapírszámlán befektetésre kerül, ezzel is növelve annak hozamát.

2012. október 1-jétől Start-értékpapírszámla nyitására csak a Magyar Államkincstárnál van lehetőség, annak megnyitása és vezetése díjmentes. A Start-értékpapírszámla nyitását meggyorsíthatjuk, ha a személyes ügyintézés előtt a Magyar Államkincstár WebKincstár aloldalán kitöltjük az ügyfél regisztrációt. Csongrád megyében az ügyintézésre Makón, Szegeden és Hódmezővásárhelyen van lehetőség.

2013. december 2-ától a Start-értékpapírszámlára befizetett összegek a gyermek születési évéhez igazodó Babakötvénybe kerülnek automatikusan befektetésre, amely állampapír infláció felett 3%-os kamatot garantál a teljes futamidő alatt.

 

 

Meddig lehet a Start-értékpapírszámlát megnyitni?

Start-értékpapírszámla a gyermek részére 18. életévének betöltéséig bármikor nyitható.

A 2006. január 1. előtt született gyermekek részére is nyitható Start-értékpapírszámla, de Ők nem jogosultak az egyszeri életkezdési támogatásra.

 

Hogyan gyarapítható az életkezdési támogatás összege?

Az életkezdési támogatás összege a Start-értékpapírszámla nyitásával, arra történő befizetésekkel és az összeg befektetésével gyarapítható. A számla megnyitása után a 42.500 forintos alapösszeget tehát mi magunk, vagy akár a nagyszülők és hozzátartozók is tovább gyarapíthatják. Ez annál is inkább megéri, hiszen a befizetett összeg 10 százalékát támogatásként az állam jóváírja, maximum évi 6 ezer forintig (amennyiben a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult, illetve nevelésben részesül, a befizetett összeg húsz százalékának megfelelő, legfeljebb 12 ezer forintig). Fontos tudni azt is, az életkezdési támogatás összege a hozamokkal együtt automatikusan Babakötvénybe fektetődik, amely a magyar állami garancia miatt hosszú távon is biztonságos befektetés.

A számlán jóváírt összes befektetés - a tőke és támogatások -, valamint az éves kamatok automatikusan a gyermek születési évéhez igazodó sorozatú Babakötvénybe kerülnek befektetésre. Az éves kamatokat automatikusan mindig ugyanabba a sorozatszámú kötvénybe forgatják vissza, így erre sem kell külön figyelni. Az is kényelmessé teszi a számlavezetést, hogy csupán a havi egyszeri átutalási megbízást kell elintéznünk, más teendőnk nincs is. A számla vezetéséért, más számlavezetőtől történő átvételért, a megbízások teljesítéséért és a kifizetésért a Magyar Államkincstár Kincstár semmilyen díjat nem számít fel.

A befizetés készpénzben, átutalással vagy bankkártyás fizetéssel teljesíthető. A befizethető összeg tekintetében nincs felső korlát.

 

Hogyan lehet hozzájutni a megtakarításhoz?

A Start-értékpapírszámlán kamatozó pénzhez legkorábban a 18. születésnapjuk után férhetnek hozzá a fiatalok, a keletkezett megtakarítás és hozam mentesül mindennemű adó, járulék és illeték alól. Amit még jó tudni, hogy nem csak 2006. január 1-je után született gyerekek javára nyitható Start-értékpapírszámla: a korábban születettek ugyan a 42.500 forintos állami támogatásra nem jogosultak, de az egyéb feltételek számukra is kedvezőek. Ebben az esetben 25 ezer forintot kell a családnak a megnyitáskor a számlára befizetnie, az éves kamatok, az állami - évi maximum 6 ezer forintos támogatás - ebben az esetben is jár a gyereknek.

 

Hogyan járul hozzá a támogatáshoz az Önkormányzat?

Röszke Község Önkormányzata a 2005. december 31. napja után született, születéskor röszkei lakóhellyel rendelkező gyermek nevére nyitott Start-értékpapírszámlán lévő összeget egyszeri 20 ezer forinttal egészíti ki. A fentiek igénybevételéhez egy kérelem kitöltésére van szükség, amelyhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának és lakcímkártyájának másolatát, a törvényes képviselők személyi igazolványának és lakcímkártyájának másolatát, valamint a Start-értékpapírszámla szerződés másolatát. A nyomtatvány letölthető a www.roszke.hu honlapról is. A kérelem ügyfélfogadási időben benyújtható a Röszkei Polgármesteri Hivatal (6758 Röszke, Felszabadulás u. 84.) emelet 6. számú irodájában.

 

Amennyiben a támogatással kapcsolatban további kérdésük merülne fel, munkatársam szívesen segít azok megválaszolásában:

dr. Kis Zsuzsanna

Röszkei Polgármesteri Hivatal (6758 Röszke, Felszabadulás u. 84.), emelet 6.

62/573-038

hatosagicsoport@roszkenet.hu

 

Borbásné Márki Márta

polgármester

 


Kapcsolódó dokumentumok:
NYOMTATVÁNY