Polgármesteri tájékoztató
Tisztelt Röszkeiek!


Különleges, soha eddig meg nem tapasztalt időket élünk Röszkén is, hiszen a járványveszély és a hozzá kapcsolódó intézkedések alapjaiban változtatták meg a röszkei emberek és családok életét is. Több, mint egy hónapja már, hogy a mindennapjaink, a munkánk és az életterünk jelentősen leszűkült, a korlátozó intézkedések az életünk minden területén megmutatkoznak. Kitartást és legfőképpen türelmet kívánok a járványveszély idején is minden röszkei családnak, no meg fegyelmezettséget, még ha nem is könnyű a korlátozásokat betartani!Polgármesterként a napi tapasztalatom az, hogy a röszkeiek jogkövető állampolgárok, hiszen kirívó esemény, vagy veszélyeztetés nem fordult elő a településünkön. Továbbra is kérek minden Röszkén élőt, hogy tartsák be a kijárási korlátozás előírásait, magunk és családtagjaink, közösségünk egészségének védelmében! Ami a legfontosabb: Röszkén nem tudunk koronavírusos betegről, a külföldről hazatérő röszkeiek is betartották a karanténra vonatkozó előírásokat. Kérek továbbra is mindenkit, hogy maradjon ez így! Sajnos elhúzódó, több hónapos korlátozásokra kell számítani, sok erő és kitartás szükségeltetik még mindenkitől!


Minden elismerésem a szociális szolgáltató központ dolgozói felé, hiszen az első pillanattól fogva helytállnak az idősek ellátásában, biztosítjuk továbbra is a szociális étkezésüket, megkapják a házi segítségnyújtást és minden szükséges ellátást. A konyha is működik, hiszen az étkeztetés is kötelező önkormányzati feladat, amit a járvány idején is biztosítanunk kell. Az ehhez szükséges egyszer használatos műanyag edényzetet térítés nélkül önkormányzatunk biztosítja az intézményi étkeztetést kérőknek.


Nem zártuk be az óvodát és bölcsődét, hiszen adódhatnak olyan nehéz élethelyzetek, amikor a kisgyermek felügyeletét a szülők nem tudják biztosítani! Természetesen indokolt esetben fogadjuk a gyermekeket és csökkentett létszámmal működhet csak ez az intézményünk is.


Sajnos, a művelődési ház is bezárta kapuit, semmilyen rendezvény, foglalkozás vagy családi esemény nem rendezhető meg egészen a korlátozások feloldásáig.


Az iskolás korú gyermekeink már közel egy hónapja digitális oktatás formájában sajátítják el az ismeretanyagot, ami valljuk be, nem kevés türelmet és figyelmet igényel a szülőktől is! Nekik is kitartást kívánok a gyermekek tanulását segítő tevékenységükben!


Önkormányzatunknál a munkavégzés folyamatos, akinek van lehetősége „otthonról” dolgozik, de a munkatársaink felelősségteljesen, napi szinten dolgoznak a polgármesteri hivatalban is. Sajnos, ahogyan már erről is biztosan sokan értesültek, a napi védekezés – fertőtlenítő szerek, kesztyűk, arcmaszkok, eldobható edényzet – biztosítása is komoly pénzösszegeket igényel önkormányzatunktól, de ezen felül a kormányzati intézkedés eredményeképpen elvonásra került a gépjármű adónk 40%-os összege is, ami közel 13 millió forintot jelent! Nagyon sok pénz ez, amire a 2020-as költségvetésünk tervezésekor számítottunk, beterveztük! Ez a különleges helyzet felülírja az eredeti terveinket és félő, hogy több beruházásunkról és fejlesztési elképzelésünkről le kell mondanunk ebben az évben! Félek, hogy ez csak az első kormányzati lépés volt, amit további elvonások fognak követni…. Civil szervezeteink is csökkentett támogatást kaphatnak csak ebben az évben! Kiszámíthatatlan és nehéz hónapok várnak ránk még!


Továbbra is kérem, hogy a polgármesteri hivatalban történő ügyintézés kapcsán elsősorban az elektronikus úton történő ügyintézést válasszák, vagy hívják telefonon munkatársainkat, (központi számunk: 06-62-573-030) akik megfelelő útbaigazítást adnak a további teendőkre vonatkozóan.


Ha tudomásukra jut nehéz helyzetben lévő idős ember vagy család, akinek tudok segíteni, ha bármiben tudok közreműködni, kérem, jelezzék felém, minden nap dolgozom, a polgármesteri hivatalban elérhető vagyok!


e-mail: polgarmester@roszkenet.hu

tel: 06-62-573- 032, 06-70-313-99-24


Kérem, hogy minél kevesebbet mozogjanak a közterületeken, csak a legszükségesebb beszerzésekre vonatkozóan hagyják el az otthonukat, ez a korlátozás az idős korú emberekre hatványozottan indokolt! Védjük, óvjuk idős családtagjainkat, hozzátartozóinkat, hiszen tudjuk, hogy a vírus rájuk a legveszélyesebb!


A röszkei játszóterek sem látogathatóak, a jó idő beköszöntével ezt nagyon nehéz lesz betartani és betartatni, kérem a szülők együttműködését és segítségét ebben is, ne engedjék a gyermekeiket a játszótereinkre és a szabadtéri játszóhelyekre, közterületekre sem! Ez vonatkozik a Szent Antal térre, a grundfoci pályára és a sportpályára is! Minél fegyelmezettebbek vagyunk, annál nagyobb lehet a reményünk arra, hogy mihamarabb véget érhetnek a korlátozások!


A röszkei piacot nem zártuk, nem zárjuk be, de határozottan kérem a piacon tartózkodó árusokat és vásárlókat egyaránt, hogy viseljenek szájmaszkot és kesztyűt! Sajnos a Húsvét előtti piacos napokon, csütörtökön és pénteken is megdöbbenve tapasztaltam, hogy az ott tartózkodó emberek nagy többségén nem volt sem arcmaszk, sem kesztyű! Ez nagyfokú nemtörődömség és rendkívül veszélyes az árusokra, vásárlókra nézve egyaránt! Táblákkal is jelezni fogjuk a piac területén, hogy szájmaszk és kesztyű viselése az ott tartózkodóknak kötelező! Aki nem használ védőeszközt nem árusíthat és nem vásárolhat a kispiac területén!


Kérem minden Röszkei megértését, segítségét és szabályok betartását!


Köszönettel, jó egészséget, kitartást és szép tavaszi napokat kíván minden röszkeinek:


Borbásné Márki Márta

polgármester